Urich Mergner személyesen vette át a Pro Silva Hungariae díjat

2022.10.08.
Fotó: Csóka Gy.

Dr. Nagy István, magyar agrárminiszter 2020-ban, a március 21-i Erdők Világnapja alkalmából, a Pro Silva Hungariae díjat adományozta Ulrich Mergnernek erdőmérnöknek, a Bajor Államerdészet Ebrachi Erdészet akkori vezetőjének, a magyar erdőgazdálkodás fejlesztésének érdekében kifejtett tevékenységéért.

Ez a legmagasabb erdészeti szakmai kitüntetés, amelyet az Agrárminisztérium adományoz és Ulrich Mergner úr az első, aki külföldiként ebben az elismerő kitüntetésben részesült. A kitüntetést azonban COVID járvány korlátozásai miatt csak 2022. október 4-én vehette át személyesen az Országos Erdészeti Egyesület, az OEE Örökerdő Szakosztály és a Pro Silva Hungária közös rendezvényén, melyet az "Erdők helyzete Európában és a Világban - Konferencia és Könyvbemutató" címen rendeztek meg.

Ulrich Mergner szakmai tevékenységének fókuszát az elmúlt 15 évben a Bajor Államerdészet Ebrachi Erdészete alkotta, ahol 2021. április 30-án történt nyugállományba vonulását megelőzően a természetközeli erdőgazdálkodás továbbfejlesztését egy - a természetvédelmet az erdőgazdálkodásba integráló - erdőkezeléssé formálta. Ez a közérdekű, önfenntartó és értékteremtő erdőgazdálkodás mellett a természetvédelmi elvárásokat is messzemenően kielégíti, valamint az ehhez szükséges gyakorlati módszerek fejlesztését is tartalmazza (Trittsteinkonzept - lépőkő-koncepció).

2018-ban adták ki a "Lépőkő-koncepció - a természetvédelmet integráló erdőgazdálkodás megvédi az erdei fajok sokféleségét" („Das Trittsteinkonzept – Naturschutz-integrative Waldbewirtschaftung schützt die Vielfalt der Waldarten“) című könyvét, amely a fenti törekvés gyakorlati eredményeit és eljárásait mutatja be. Azóta megjelent a könyv második kiadása is, melyet magyar nyelven is megismerhetnek az érdeklődők.

Ulrich Mergner több mint 45 éves hivatalos erdészeti pályafutása 2021. májusában véget ért. 1975-ben kezdett erdészetet tanulni a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen. Az akkori állami erdőigazgatásban betöltött különböző pozíciók után 1997-től a Lohri Erdészeti Iskolában a leendő erdészek képzéséért felelt. 2001-ben átvette a Lohri Erdészet irányítását, majd 2005-ben a Bajor Államerdészet Ebrachi Erdészetének vezetője lett. Tanulmányai során az erdőkkel kapcsolatos külföldi tartózkodások sorozata, valamint számos tanulmányút, amelyek Iránba és Ukrajnába vitték, azt mutatják, hogy fontos volt számára a határokon kívüli gondolkodás. Csak az Ebrachi Erdészetnél több mint 70 kutatási projektben vett részt. A kétévente megrendezésre kerülő tudományos szimpózium az ő kezdeményezésére nyúlik vissza.

Ulrich Mergner hivatalos nyugdíjba vonulása után is az erdő világában marad, aktívan részt kíván venni az erdőgazdálkodás fejlesztésében. A jövőben olyan projekteknek kívánja szentelni magát, amelyek az erdők közjóléti szerepét helyezik előtérbe. Különösen örül annak, hogy „az ebrachi-lépőkő koncepció" Európa-szerte bemutató projektté vált, és számos nemzetközi kiadványban az integratív erdőgazdálkodás legjobb gyakorlataként említik. Ulrich Mergner a jövőben egy kicsit más szemszögből szeretné látni az erdőt, de nem kevésbé jövőt formáló intenzív odafigyeléssel.

Ulrich Mergner 2007. óta szervezi a magyar erdészek (jelölési gyakorlatokkal megerősített) bajorországi örökerdő-gazdálkodási tanulmányútjait és szakmai gyakorlatait. Ezeken a tanulmányutakon a magyar erdészek a már több évtizedes múltra visszatekintő német örökerdő-gazdálkodás módszereit, tapasztalatait és eredményeit a legnagyobb szakmai gyakorlattal rendelkező német erdészek közreműködésével ismerik meg.

Ezeken a rendezvényeken – valamint a Soproni Egyetemen tartott előadások során – körülbelül 700 magyar erdész ismerkedett az örökerdő-gazdálkodással. Megismertette az erdőgazdálkodásba integrált természetvédelem gyakorlatát és módszereit, valamint fontosságát. Ulrich Mergner neve már tartósan összekapcsolódott a kialakulóban lévő magyar örökerdő-gazdálkodással, az erdőgazdálkodásba integrált természetvédelemmel.

Gratulálunk Ulrich Mergner Úrnak és az erdőkért végzett jövőbeli munkájához pedig jó egészséget kívánunk!

Pro Silva Hungaria

Ulrich Mergner a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutatóterületen
Ulrich Mergner (középen) a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató-területen